Cu Young Famous OrchestraVladimir Agachi și Grupul Coral “Sfântul Apostol Andrei” 

Cu gânduri bune și la mai puțin de o lună până la retrăirea bucuriei Crăciunului în fiecare casă, intrăm în atmosfera sărbătorilor printr-un concert de colinde altfel, ancorat în acustica unei biserici de secol 18. Evenimentul are loc miercuri, 28 noiembrie, ora 19:00 la Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca, pe strada Universității nr. 5 – intrarea este liberă, iar locurile sunt LIMITATE.

O biserică ce face parte din istoria Clujului încă de acum trei secole va răsuna cu colinde românești și străine ce aduc vestea Crăciunului și ne îndeamnă la răgaz și bucurie într-o vreme în care, cuprinși de goana după cadouri, uităm să ne bucurăm de cadourile pentru suflet. Biserica romano-catolică, cunoscută și ca Biserica Piaristă, este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reformă. Ridicată între 1718 – 1724 în baza proiectelor lui Cristoph Tausch, clădirea este și primul edificiu ecleziastic în stil baroc din provincie, iar alături de construirea Cetățuii, a făcut parte dintr-un plan edilitar de integrare a Transilvaniei în Imperiul Habsburgic.

Grupul bărbătesc “Sfântul Apostol Andrei” a fost înființat în anul 2003, iar activitatea corului a fost marcată de turnee internaționale susținute la invitația a numeroase instituții: Centrul European University din Budapesta, Universitatea din Alicante, Spania, Institutul Cultural Român Budapesta, Comunidad de Madrid (în cadrul festivalului internațional Villancicos para todor), Institutul Cultural Român Varșovia, Biserica Veche Catolică din Olanda, Parohia Ortodoxă Română din Valdemoro, Spania și Parohia Ortodoxă Română din Budapesta. Cincisprezece ani mai târziu, corul clujean continuă să își desfășoare constant activitate corală și misionară în țară, în special în Transilvania. Componența grupului numără opt membri, dintre care patru tenori, doi baritoni și doi bași – Mircea Cerbu, Arhid. Daniel Frumos, Pr. Mihai Pop, Bogdan Gabor, Andrei Leuștean, Ioan Popa Bota, Emilian Urdă – cu părintele Decebal Gorea – dirijor și bariton.

PROGRAM

Leroy Anderson, A Christmas Festival
Legănelul lui Iisus – aranjament Flaviu Mogoșan
Mennybol az angyal – aranjament Anamaria Meza
The First Noel
Carol of the Bells – aranjament Flaviu Mogoșan
We Wish You a Merry Christmas – aranjament Flaviu Mogoșan
Ce vedere minunată – aranjament Gheorghe Danga
A Little Drummer Boy – aranjament Șerban Marcu
Noi în seara de Crăciun – aranjament Ioan Brie
Astăzi S-a născut Hristos – aranjament Anamaria Meza

Corul va fi acompaniat de Young Famous Orchestra, orchestră care, în numai trei ani de la înființare, a concertat alături de un număr impresionant de 14 artiști în tot atâtea concepte inedite de concerte simfonice. Ca de fiecare dată, tânăra orchestră se va afla sub îndrumarea dirijorului clujean Vladimir Agachi – unul dintre cei mai tineri și activi dirijori români. Formarea sa muzicală este marcată de perfecționarea la Staatsoper Berlin sub îndrumarea unuia dintre marii dirjori ai lumii, Daniel Barenboim.

Orchestra se află în al treilea an de parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și este extrem de activă pe scena socială clujeană, începând cu Zilele Clujului și continuând cu concerte neașteptate în tramvai sau centre comerciale, cu orchestre de închiriat sau asocieri neobișnuite. Din 2015 până astăzi, concertele orchestrei au adus în sală aproximativ 14 000 de persoane, îndeplinindu-și, astfel, obiectivul principal: creșterea nivelului de conștientizare a muzicii clasice și oferirea unui suport pentru educarea civică și dezvoltarea personală prin muzică a clujenilor.

Ne vedem la concert!